BMX turun bukit berpotensi di Sarawak

SUKAN berbasikal BMX turun bukit yang masih baru diperkenal di Sarawak memberi peluang yang cerah kepada belia di negeri ini untuk berkecimpung dalam arena sukan berbasikal lasak.

Jurulatih BMX Turun Bukit Sukma, Muhammad Aim Mohamad Fauzi berkata, beliau baru setahun melatih atlet di negeri ini dapat melihat sukan lasak mempunyai peluang cerah untuk dimajukan serta menjadi sukan pilihan belia di Sarawak.

“Sukan lasak ini akan memberi banyak peluang kepada peminat sukan berbasikal untuk menyerlahkan bakat mereka lebih-lebih lagi anak muda. “Sukan ini juga mempunyai peluang yang cerah, tetapi memerlukan masa dan program berterusan bagi mengasah bakat-bakat baharu,” katanya kepada Suara Sarawak semalam.

Tambah beliau, Sarawak mempunyai kekuatan tersendiri untuk melakar kemenangan di peringkat kebangsaan dengan menerima sokongan yang amat menggalakkan daripada Kerajaan Negeri.

Jelasnya, mereka banyak mendapat sokongan serta bantuan daripada Majlis Sukan Negeri Sarawak (MSNS), Perbadanan Sukan Sarawak (SSC) dan Persatuan Berbasikal Sarawak (PBS) dengan mengadakan pelbagai program pertandingan, bantuan makanan tambahan atlet, pusat gimnasium dan pusat latihan.

“Setakat ini kita telah memilih tiga orang atlet yang layak mewakili Sarawak ke Sukma Johor, selain melatih sekitar 12 atlet pelapis. “Sekarang ini belum ada atlet Sarawak yang mewakili skuad kebangsaan untuk kategori BMX turun bukit kerana kita masih baharu dan dalam proses melahirkan atlet berpotensi,” katanya.

Suara Sarawak