Bot ekspres Sibu-Kapit kembali beroperasi

SIBU: Berikutan Sibu telah dikategorikan sebagai zon hijau oleh Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) pada Rabu, operasi bot ekspres untuk perjalanan Sibu-Kapit beroperasi semula semalam.

Perkara ini disahkan oleh Penolong Kontroler Lembaga Sungai Sarawak (LSS) Wilayah II Sibu Hatta Morshidi ketika dihubungi, kelmarin.

Menurutnya, mengikut prosedur operasi standard (SOP), bot ekspres boleh beroperasi untuk perjalanan Sibu-Kapit kerana dua bahagian itu dikategorikan sebagai zon hijau.

“Pengusaha bot ekspres dapat memulakan operasi mereka untuk perjalanan Sibu-Kapit hari ini (semalam),” katanya lagi.

Sebelum ini, operasi bot ekspres Sibu-Kapit dihentikan setelah Sibu dikategorikan zon kuning oleh JPBNS pada dua minggu lepas. Pada Rabu, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas yang juga Pengerusi JPBNS mengumumkan bahawa Sibu telah dikategorikan sebagai zon hijau setelah tidak mencatatkan kes positif baharu dalam dua minggu ini.

Sebelum Sibu bertukar kepada zon hijau, terdapat pengecualian bahawa hanya bot ekspres yang membawa barang-barang keperluan dibenarkan beroperasi ke Sibu-Kapit.

Begitu juga bot ekspres yang disewa oleh JPBNS untuk menghantar pelajar dari institusi pengajian tinggi balik ke kediaman masing-masing ke Kapit.

Suara Sarawak