Gereja tidak dibuka hingga PKPB tamat

KUCHING: Gereja Anglikan di Sarawak dan Brunei tidak akan membuka cereja dan rumah ibadat untuk berhimpun hingga Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) tamat.

Biskop Gereja Anglikan di Sarawak dan Brunei Rev Datuk Danald Jute berkata, beliau lega melihat jumlah individu yang dijangkiti Covid-19 semakin berkurangan dalam minggu ini tetapi ia jelas negeri ini masih belum bebas wabak tersebut.

“Dalam erti kata lain, SOP yang dikatakan oleh Kementerian Perpaduan Nasional tidak relevan kerana kita tidak akan membuka kembali gereja kita untuk beribadah selama tempoh PKPB,” katanya kepada New Sarawak Tribune, semalam.

Menurut Bernama, Menteri Perpaduan Negara (KPN) Datuk Halimah Mohamed Sadique berkata, SOP mengenai pembukaan rumah ibadat orang bukan Islam dalam tempoh PKPB akan dimuktamadkan hari ini (18 Mei).

KPN menambah satu lagi mesyuarat susulan dengan pelbagai agama akan diadakan hari ini dan senarai rumah ibadat di zon hijau yang dibenarkan untuk membuka semula dan yang berkaitan akan dihantar ke KPN pada hari Selasa depan (19 Mei). Oleh itu Bishop Danald berkata, jika masih tidak selamat untuk bertemu dan berkumpul, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memastikan bahawa ia tidak berlaku.

“Kita bersama-sama mengorbankan banyak perkara sehingga kini. Kita tidak boleh gagal, kita hanya di luar titik kejayaan,” kata-nya. Beliau berkata ibadat akan terus dilakukan dalam talian sejak PKP, gereja telah menawarkan siaran langsung ibadat dalam pelbagai bahasa.

“Kita mendoakan bersama-sama agar wabak bahaya ini berakhir. Marilah kita mengambil keberanian dan berdiri bersama-sama dalam memerangi virus ini,” katanya. Sementara itu, Uskup Agung Gereja Roman Katolik Kuching Simon Poh dalam satu kenyataan Jumaat berkata, ketika gereja diizinkan dibuka pengunjung harus mematuhi norma-norma baharu.

Beliau berkata, kebiasaan baharu, termasuk mempraktikkan jarak sosial satu meter antara satu dan langkah keselamatan lain yang harus dipatuhi. “Kapasiti tempat duduk juga akan dikurangkan kerana perkhidmatan seperti itu banyak yang perlu ditingkatkan untuk memenuhi ini,” jelasnya.

Katanya, mereka menggalakkan warga emas atau yang mempunyai masalah kesihatan untuk terus meneruskan ibadah dalam talian atau bersama-sama dengan keluarga di rumah mereka.

“Ibu bapa juga tidak digalakkan untuk membawa anak kecil ke gereja kerana ia akan menjadi sukar bagi mereka untuk menjaga penjarakan sosial dan menjauhkan diri daripada menyentuh wajah dan benda di sekeliling mereka,“katanya.

Suara Sarawak