Kumpulan pertama pelajar Sarawak selamat tiba di LTAK

KUCHING: Kumpulan pertama pelajar Sarawak seramai 287 orang selamat tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK) dengan penerbangan tengah hari tadi.

Kedatangan pelajar berkenaan yang merupakan penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) disambut oleh Timbalan Ketua Menteri, Datuk Amar Douglas Uggah Embas.

Ketika ditemui media, Uggah memberitahu, individu yang tidak menjalani sebarang kuarantin di Kuala Lumpur akan diwajibkan kuarantin selama 14 hari di tempat ketibaan mereka.

“Bagi individu yang telah menjalani kuarantin di Kuala Lumpur, ia terbahagi kepada dua iaitu dengan meneliti tempat asal mereka.

“Sekiranya, mereka akan kembali ke kampung yang merupakan zon hijau, mereka perlu dikuarantin selama 14 hari di lokasi ketibaan mereka,” katanya.

Tambahnya yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN), pada hari kesepuluh, mereka perlu melakukan ujian calitan (swab test) dan jika didapati negatif, mereka dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

Katanya, bagi kumpulan pertama kepulangan pelajar Sarawak itu, seramai 26 daripadanya berasal dari zon hijau.

“Ini adalah inisiatif kita untuk terus memelihara zon hijau daripada dicemari pandemik Covid-19.

“Keduanya pula ialah bagi individu yang pulang ke kampung di zon kuning atau merah,” jelasnya.

Menurutnya, mereka akan dipakaikan gelang dan dikategori sebagai individu dibawah pemantauan (PUS) di rumah masing-masing.

“Bagaimanapun, pada hari ketujuh, mereka harus menjalani ujian calitan.

“Secara, keseluruhannya, saya berpuas hati dengan persiapan menyambut ketibaan pelajar Sarawak,” ujarnya.

Suara Sarawak