Peluang bank lakukan tanggungjawab sosial

KUCHING: Bank Negara Malaysia (BNM) digesa untuk mengkaji semula keputusan membenarkan bank untuk mengenakan faedah atas jumlah pinjaman yang ditangguhkam selama enam bulan.

Setiausaha Agung Pemuda SUPP, Milton Foo berkata, keputusan mengkaji semula keputusan itu untuk mengurangkan dan meringankan beban kewangan orang ramai serta perusahaan.

Jelasnya, kebanyakan perniagaan di negara ini mengalami impak ekonomi yang besar kerana wabak Covid-19. “Inilah masanya syarikat gergasi seperti bank harus menonjol bagi memenuhi harapan dan tanggungjawab sosial mereka untuk menyumbang dan membantu negara serta rakyatnya mengatasi masalah kewangan yang timbul akibat wabak ini.

“Oleh itu, saya memohon kepada Kerajaan Persekutuan dan Kementerian Kewangan serta Bank Negara untuk menghubungi bank bagi pengecualian kepentingan atas pinjaman yang ditangguhkan selama masa sukar untuk kepentingan peminjam secara keseluruhan,” ujar Milton.

Terdahulu, timbul kekeliruan terhadap orang ramai bahawa BNM dikatakan membuat pusingan U mengenai moratorium yang diperkenalkan pada 25 Mac lalu. Malah bank pusat berkata dalam kenyataan pada 25 Mac lalu, bahawa, BNM mengesahkan peminjam bank tidak perlu memohon untuk mendapatkan moratorium daripada pihak bank.

Jelasnya, pelanggan hanya perlu melengkapkan dokumentasi yang diperlukan untuk mengesahkan moratorium tersebut.

“Kenyataan yang dikeluarkan BNM awal hari ini adalah bagi menyelesaikan isu prosedur untuk mewujudkan pengesahan perundangan moratorium mengikut Akta Sewa Beli 1967 dan tuntutan Syariah. “Pelanggan akan dihubungi oleh pihak bank untuk penerangan prosedur yang betul,” kata BNM.

Suara Sarawak