Pesakit buah pinggang teruja dapat bantuan

KUCHING: “Bantuan ini dapat meringankan beban keluarga saya. Sebelum ini, keluarga banyak membantu sepanjang proses hemodialisis sejak saya berusia 17 tahun hingga kini,” kongsi Muhd Nur Afiq Rambli, di sini kelmarin.

Pemuda berusia 22 tahun itu berkata, untuk sekali rawatan dia memerlukan kos RM300. “Hasil pendapatan menjalankan perkhidmatan Grab, sedikit sebanyak membantu saya menjalani rawatan,” katanya.

Dia merupakan salah seorang penerima Bantuan Khas Pesakit Buah Pinggang Kerajaan Sarawak daripada 34 individu yang memohon sebelum ini. Muhd Nur-Afiq berkata, bantuan itu juga membolehkan dia tidak menggunakan wang persaraan ibu bapa seperti sebelum ini.

“Saya dapat tahu bantuan yang disediakan ini melalui akhbar dan kemudiannya saya terus melakukan permohonan,” katanya. Bantuan berjumlah RM17, 556 itu disampaikan sendiri oleh Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-kanak  Datuk Seri Fatimah Abdullah di Wisma Kebajikan di sini.

Foto Ghazali Bujang

Fatimah mengumumkan bahawa Kerajaan Sarawak bersetuju menyediakan peruntukan membeli enam mesin hemodialisis baharu untuk KKM bagi membantu pesakit buah pinggang.

Urusan pengedaran mesin tersebut akan diuruskan sepenuhnya oleh perunding nefrologi Hospital Umum Sarawak (SGH) Dr Clare Tan.

“Setiap mesin berharga sekitar RM40,000, jadi harga keseluruhan RM240,000. “Pembelian mesin ini merupakan sebahagian daripada bantuan tambahan di bawah Bantuan Khas Pesakit Buah Pinggang dengan nilai keseluruhan RM4.6 juta,” katanya lagi.

Suara Sarawak