Tiada keadilan dalam PKR

KUCHING: Ahli Jawatankuasa PKR Cawangan Selangau semalam mengumumkan peletakan semua jawatan dalam parti, seterusnya keluar parti.

Menurut kenyataan semalam, mereka mengambil keputusan itu setelah mendapat sokongan penuh mantan Pengerusi PKR yang juga Ahli Parlimen Selangau Baru Bian yang diperlakukan secara tidak adil oleh Presiden PKR.

“Kekurangan berterusan oleh Presiden Parti PKR mengecewakan Baru terutama sekali ketika niat Baru untuk mendapatkan autonomi Sarawak dalam PKR.

“Kami juga mengundurkan diri sebagai tanda tunjuk perasaan terhadap penamatan dan penggantungan ahli PKR yang sewenang-wenangnya di seluruh negara.

“Peristiwa ini menunjukkan kepada kita bahawa tidak ada keadilan dalam PKR walaupun namanya Keadilan,” jelasnya.

Kenyataan itu memberitahu, hak untuk tidak bersetuju atau mempunyai perbezaan pendapat tidak ada lagi di dalam parti.

“Malah kepimpinan PKR Sarawak telah diganti sepenuhnya dengan yes men dan sycophants.

“Ini sangat mengecewakan kami di Selangau.

Selain itu, Ibu Pejabat PKR di Kuala Lumpur sekarang hanya tertumpu kepada cita-cita peribadi Ahli Parlimen Port Dickson Anwar Ibrahim untuk menjadi Perdana Menteri.

“Dengan berbuat demikian mereka telah mendorong sebuah parti dalam parti tersebut yang dikenali sebagai “reformasi” dengan satu-satunya agenda adalah mengusir orang yang tidak bersetuju dengan mereka,” katanya lagi.

Kenyataan itu turut memberi jaminan kepada penyokong bahawa mereka (bekas ahli jawatankuasa PKR Selangau) akan menyokong Baru Bian.

“Komitmennya dalam membawa pembangunan dan kemajuan yang berprinsip di Sarawak tidak pernah goyah dan kami akan senang bergabung dengannya dalam platform politik berikutnya.

“Sebagai ganti, dia (Baru) telah memberi jaminan kepada kita bahawa keutamaannya adalah Sarawak, rakyatnya dan masa hadapan mereka,” katanya.

Suara Sarawak