Sarawak buka Taman Negara kepada pengunjung mulai 17 Jun

KUCHING: Taman Negara di bawah pengurusan Sarawak Forestry Corporation (SFC) akan dibuka kepada pengunjung mulai 17 Jun ini secara berperingkat.

Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata senarai Taman Negara yang akan dibuka ialah Kubah, Gunung Gading, Tanjung Datu, Santubong, Talang-Satang, Gua Angin / Fairy, Batang Ai, Samajaya, Maludam, Gunung Mulu, Lambir, Niah, Loagan Bunut dan Pulong Tau.

Manakala, beliau berkata Taman Negara yang akan dibuka pada 22 Jun ialah Bako, Pusat Hidupan Liar Semenggoh, Kuching Wetland dan Terumbu Karang Miri-Sibuti.

“Untuk taman negara, aktiviti riadah dan pengembaraan, berjalan kaki di alam semula jadi, gua, snorkeling dan skuba dengan atau tanpa syarikat pemandu taman, aktiviti melihat hidupan liar dan aktiviti ekspedisi di kawasan yang dilindungi sepenuhnya dan pusat hidupan liar adalah dibenarkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media mengenai SOP untuk pembukaan semula sektor pelancongan, kesenian dan kebudayaan dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di sini, hari ini.

Bagaimanapun untuk ‘Trekking’ dan riadah hanya maksimum 10 orang setiap kumpulan yang dibenarkan masuk pada satu masa setiap laluan.

Sementara bagi pengembaraan hanya minimum dua orang dan maksimum lapan orang bagi setiap kumpulan yang dibenarkan masuk pada satu masa setiap laluan.

“Hanya jalan hutan tertentu (tidak melebihi 3-5 jam berjalan kaki) yang dibenarkan untuk diakses,” katanya.

Bagi pengembaraan gua, Karim berkata hanya minimum dua orang dan maksimum lapan orang setiap kumpulan dibenarkan masuk pada bila-bila masa dan mesti dipandu.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak