Batal program demi kesihatan masyarakat

LIMBANG: Semua program dan aktiviti utama yang dirancang oleh Jawatankuasa Pelancongan dan Pembangunan Komuniti tahun ini dibatalkan.

Wali Kota Majlis Daerah Limbang (MDL) Kaunselor Sufian Mohat berkata, pembatalan ini dilakukan berikutan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkuasakan bagi mencegah jangkitan Covid-19.

Antara aktiviti utama yang dibatalkan ialah Hari Bukit Mas, Pesta Lumpur Bebuak, Tarik Kalat (tali) dan aktiviti di Sungai Jeti Santaba, Patiambun.

“MDL menyahut seruan kerajaan untuk membatal dan menangguhkan semua aktiviti di bawah MDL tahun ini,” katanya kelmarin.

Sufian berkata, keputusan itu dibuat demi keselamatan dan kesihatan masyarakat.

Jelasnya, pihaknya akan memberi fokus kepada aktiviti kesedaran masyarakat berkaitan penyakit seperti Covid-19, denggi dan rabies yang dirancang untuk diadakan di bawah Pembangunan Komuniti.

“Sebagai langkah pertama kita sudah membuat papan tanda berkaitan Covid-19 di kawasan bandar sebagai promosi kepada program kesedaran dan memberi maklumat kepada masyarakat,” ujarnya lagi.

Pada masa sama katanya, MDL akan bermesyuarat dengan operator pelancongan membabitkan penduduk kampung dan Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) untuk menetapkan prosedur operasi standard (SOP) di kawasan pelancongan yang ada.

“Secara dasarnya SOP ini adalah sama seperti yang ditetapkan pihak kerajaan dalam memutuskan rantaian Covid-19,” ujarnya.

Tambahnya, pelancongan domestik amat penting sebagai keutamaan untuk meningkatkan aktiviti ekonomi dan pusat pelancongan ini bakal dibuka untuk kemasukan pengunjung tidak lama lagi selepas penetapan SOP.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak