Lompat parti bukan tindakan terhormat

KUCHING: Melompat parti adalah tindakan tidak terhormat dan bukan penanda aras kecerdasan, kata Presiden Parti Rakyat Sarawak ( PRS) Tan Sri James Jemut Masing.

Beliau mengulas tindakan Baru Bian dan penyokong beliau melompat parti.

Baru, Adun Ba Kelalan dan Ahli Parlimen Selangau mengambil keputusan untuk menyertai PSB pimpinan Datuk Seri Wong Soon Koh pada Sabtu lalu.

“Kami katak yang bijak dan pintar kerana melompat parti. Hanya katak bodoh yang memilih untuk kekal,” Baru dipetik sebagai berkata.

Baru ialah bekas Pengerusi PKR Sarawak dan bekas Menteri Kerja Raya ketika Pakatan Harapan (PH) memeriah selama 22 bulan sebelum tumbang pada Februari lalu.

Sehubungan itu, Masing berkata, unsur kepercayaan akan hilang apabila wakil rakyat melompat dari sebuah parti yang beliau dipilih rakyat ketika bertanding.

Malah katanya, lagi kerap seseorang wakil rakyat melompat, semakin banyak dia hilang kewibawaan di mata masyarakat.

“Akhirnya wakil rakyat terbabit menjadi tidak bernilai di mata masyarakat.

Dalam politik, istilah katak atau frog sangat menghina. Atas sebab inilah institusi perundangan tertinggi kita iaitu Parlimen dan badan perundangan negara, selama bertahun-tahun berusaha untuk mendorong undang-undang antipihak untuk menghentikan penggubal undang-undang daripada melompat parti.

“Ini kerana pelompat parti atau katak adalah tindakan yang paling merendahkan anggota parlimen dipilih oleh rakyat ” tegas beliau yang juga Timbalan Ketua Menteri.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak