Mampu jana 50 tan koko setahun

PADAWAN: Kilang koko Koperasi Kluster Koko Sarawak Berhad di Kota Samarahan berupaya menghasilkan 50 tan metrik dalam setahun. Timbalan Menteri Perusahaan Ladang dan Komoditi, Willie Mongin berkata kilang tersebut dijangka siap sebelum penghujung tahun ini.

Katanya, sekiranya mempunyai permintaan yang baik dan kapasiti meningkat, kilang tersebut akan diperbesar. Willie memberitahu, Sarawak sekarang ini tidak mempunyai kilang pengisar koko yang besar seperti yang terdapat di Johor Bahru.

“Kita akan mulakan dengan Koperasi Kluster Koko Sarawak Berhad dan Lembaga Koko Malaysia (LKM), kita akan ada konsep ‘farm to table’. “Kita akan membeli biji kopi dari pekebun kecil dan membuat pengredan, kita akan kisar, kalau dari baka yang sama kita akan hasilkan kepada coklat. Seluruh rantaian itu kita akan ada di Sarawak.

“Kalau kita boleh keluarkan 50 tan metrik setahun, itu sudah cukup baik untuk membantu pekebunpekebun kecil koko kita. Keuntungan dari situ sudah cukup besar,” jelasnya setelah menghadiri taklimat potensi industri koko dan promoso penyertaan Koperasi Kluster Koko Sarawak Berhad di Dewan Gunasama Kampung Bratan Asah, Padawan kelmarin.

Dalam pada itu, Willie turut mengalakkan pelabur yang berminat untuk melabur tanaman koko secara komersial. Beliau menjelaskan, daripada peringkat huluan, kurangnya penanam koko yang menanam koko secara besar-besaran.

“Hanya secara komersial, kita boleh mempunyai ekonomi bidangan. Jadi kita galakkan,” ujarnya


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak