Rujuk Sesco jika bil elektrik tinggi

KUCHING: Mereka yang menghadapi bil elektrik terlalu tinggi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dinasihatkan untuk mengambil gambar bacaan meter dan membuat pemeriksaan dengan Syarikat Sesco Berhad (Sesco).

Setiausaha Politik Ketua Menteri Tan Kai berkata, Sesco akan membantu menyesuaikan bil tersebut untuk bulan berikutnya. Katanya, pelanggan boleh menghantar rakaman gambar ke Sesco melalui e-mail iaitu customercare@sarawakenergy.com atau mengunjungi kaunter pembayaran di Pusat Transformasi Bandar (UTC) atau di Saradise, Kuching.

“Bacaan meter yang dilakukan oleh pegawai Sesco dan pengiriman bil penggunaan elektrik dari 18 Mac hingga 13 Mei dihentikan kerana penguatkuasaan PKP. Oleh itu, penggunaan elektrik dalam tempoh ini berdasarkan perkiraan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Tan Kai berkata demikian setelah mengunjungi kaunter perkhidmatan pelanggan SEB untuk mendapatkan penerangan mengenai perkara tersebut berikutan beberapa orang mengemukakan pertanyaan di media sosial mengenai bil elektrik dan diskaun 25 peratus untuk bil elektrik kerajaan.

“Untuk potongan kerajaan sebanyak 25 peratus, ini berdasarkan pada jangka waktu penggunaan dari 1 April hingga 30 September 2020. “Sebagai contoh, jika bil itu bertarikh dari 10 Mac hingga 9 April 2020, ia bermaksud hanya sembilan hari terakhir bulan April yang berhak mendapat diskaun dan jumlah diskaun akan dibuat secara purata,” ujarnya.

Begitu juga, jika bil tersebut bermula 20 September 2020 hingga 19 Oktober 2020, sebelas hari pertama akan berhak mendapat potongan walaupun menganggap bil tersebut diterima oleh pelanggan pada bulan Oktober 2020.

Bagi bil yang berdasarkan anggaran, ayat yang tertera pada bil tersebut harus dibaca sebagai ‘dihasilkan oleh sistem’. Manakala untuk penggunaan sebenar, ayat yang tertera adalah ‘bacaan sebenar pemeriksaan akhir meter’.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak