Bekas presiden Panama didakwa rasuah

PANAMA CITY: Bekas presiden Ricardo Martinelli berhadapan pertuduhan rasuah selepas hanya lapan bulan dibebaskan daripada dakwaan mengintip musuh politik, menurut peguamnya.

“Mereka mendakwa beliau,” kata peguam Ronier Ortiz kepada wartawan ketika ditemui di luar pejabat pendakwa raya Panama City.

Menurut laporan media tempatan, Martinelli didakwa terlibat dalam kes melibatkan kumpulan editorial yang didakwa dibeli menggunakan dana awam ketika beliau memegang jawatan presiden pada 2009 hingga 2014.

Martinelli sepatutnya disoal siasat pihak pendakwaan pada Khamis lalu, namun peguamnya berkata, beliau tidak boleh didakwa kerana undang-undang prinsip khusus mengatakan seseorang tidak diadili dengan jenayah berbeza yang memprovokasi ekstradisi mereka.

Bekas presiden itu pernah diekstradisi dari AS pada 2018 – beliau melarikan diri dari sana pada 2015 dan ditahan untuk pra perbicaraan atas tuduhan mengintip dan penyelewengan dana awam.

“Dakwaan ini bukan hanya melanggar prinsip kepakaran saya, tetapi juga jaminan prosedur dan hak asasi manusia saya, atas semua itu hanya untuk menyembunyikan niat sebenar seseorang,” tulis Martinelli di Twitter.

Menurutnya, tuduhan itu dirancang mengurangkan siasatan rasuah terhadap bekas presiden Juan Carlos Varela, iaitu bekas sekutunya yang kini jadi musuh politik.

Martinelli dikaitkan dengan beberapa skandal rasuah lain dan mendakwa menjadi mangsa penganiayaan politik oleh pemerintahan Varela.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak