DAP sudah pecah seribu

MIRI: Bekas Ketua Penerangan Exco Pemuda PDP Jaya Ramba memuji keputusan Adun Padungan Wong King Wei yang keluar dari DAP.

Menurutnya, keputusan itu tepat pada masanya kerana perjuangan parti berkenaan yang dilihat semakin terpesong daripada matlamat.

Beliau yang juga penganalisis politik berkata, keputusan itu mungkin dibuat kerana Adun Padungan sendiri yang menyedari kedudukan tidak bermakna apa-apa dalam DAP.

“Mana-mana pemimpin DAP di seluruh negara hanya boneka di bawah arahan dan pengaruh pihak yang hilang kuasa di Putrajaya,” katanya kepada Suara Sarawak ketika dihubungi baru-baru ini.

Mengulas lanjut akan tindakan mengejutkan itu, Jaya yakin langkah King Wei akan diikuti pemimpin-pemimpin lain dalam DAP.

“Beliau tahu yang gagasan dan janji DAP di Sarawak telah gagal. Apa-apa pembangunan sedia ada di bandar di seluruh Sarawak hasil kerjasama kerajaan ketika naungan BN dengan GPS.

“Mereka tahu pemimpin GPS sangat cemerlang dalam pembangunan rakyat dan negerinya. Janji mereka kepada rakyat selama ini hanya niat untuk memenangi pilihan raya sahaja,” jelasnya.

Beliau percaya bahawa King Wei menyedari DAP dan PKR Sarawak tidak ada masa depan lagi. “Dua parti ini tiada harapan untuk memerintah Sarawak kerana janji kosong mereka kepada pengundi dan rakyat Sarawak selama ini.

“Selama mereka menjadi Kerajaan Persekutuan, walaupun hanya dua tahun, tiada apa-apa pembangunan dilakukan di Sarawak. Malah kuota menteri yang diberikan mantan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hanya dua orang sahaja,” ujarnya.

Terdahulu, King Wei mengumumkan keputusannya untuk keluar DAP berkuat kuasa pada Ahad lalu. Katanya, tindakannya itu dibuat kerana sudah hilang keyakinan malah kecewa dengan tindakan DAP dalam menunaikan janji kepada rakyat.

Suara Sarawak