Kes COVID-19 meningkat 2 minggu selepas kempen pilihan raya Trump

WASHINGTON: Bandar Tulsa di Amerika Syarikat (AS), kawasan Presiden Donald Trump mengadakan kempen pilihan raya presiden pertamanya di tengah-tengah wabak COVID-19, 20 Jun lalu, menyaksikan peningkatan kes baharu, lapor agensi berita Xinhua.

Terdapat jumlah kes yang tinggi dilaporkan minggu ini di Tulsa, bandar kedua terbesar di negeri Oklahoma, AS dengan hampir 500 kes dalam masa dua hari dan menyaksikan trend peningkatan,  kata pengarah eksekutif Jabatan Kesihatan Tulsa Dr Bruce Dart pada sidang media, Rabu.

Menurut laporan CNN, ada penurunan kes sebanyak 20 peratus pada 28 Jun hingga 4 Julai.

Jabatan Kesihatan Tulsa melaporkan 266 kes baharu pada Rabu, menjadikan jumlah keseluruhan 4,571.

Dart berkata terdapat beberapa acara besar berlaku sepanjang dua minggu yang lalu, termasuk kempen.

“Kempen Presiden berlaku 18 hari yang lalu, semua yang hadir telah diperiksa suhu badan mereka dan diberi pelitup muka dan pensanitasi tangan turut disediakan,” kata pengarah komunikasi kempen Trump, Tim Murtaugh.

Kira-kira 6,200 orang menghadiri kempen itu, menurut Jabatan Bomba Tulsa. Sebilangan besar mereka tidak memakai pelitup muka.   — Bernama

Foto AFP

Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak