Nantikan TV Sarawak

MIRI: Sarawak akan mempunyai stesen televisyen (TV) sendiri menjelang akhir tahun ini yang dikenali sebagai TV Sarawak.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, TV Sarawak akan diurus dan dikendalikan oleh Sarawak Media Group (SMG), sebuah agensi syarikat berkepentingan di bawah Kerajaan Sarawak.

Katanya, stesen televisyen ini akan menyediakan perkhidmatan penyiaran sebagai saluran bebas ke udara, penerbitan dalam talian dan perkhidmatan penyediaan maklumat.

“Kami juga tidak melupakan peranan penting industri kreatif untuk menjana ekonomi.

“Mudah-mudahan, pada akhir tahun jika semuanya berjalan lancar.

TV Sarawak akan memulakan percubaan teknikalnya kerana telah diberikan lesen 10 tahun oleh Kementerian Multimedia dan Komunikasi untuk mengendalikan stesen televisyen yang berpangkalan di bandar Kuching,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucapan sempena sambutan Hari Sarawak bertemakan ‘Sarawak Cemerlang’ di Hotel Pullman di sini, Rabu lalu.

Hadir sama Yang di-Pertua Negeri Tun Pehin Sri Abdul Taib Mahmud dan isteri, Toh Puan Raghad Kurdi Taib, Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Tan Sri Datuk Amar James Jemut Masing dan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Menteri Pengangkutan merangkap menteri bertanggungjawab sambutan Hari Sarawak 2020 Datuk Lee Kim Shin serta menteri-menteri kabinet negeri yang lain.

Menurut Abang Johari, penubuhan TV Sarawak akan dapat menyediakan platform untuk peminat industri kreatif di negeri ini untuk mempamerkan dan mengembangkan hasil karya mereka.

Justeru, beliau menggesa semua pemain industri kreatif tempatan merebut peluang keemasan ini setelah TV Sarawak beroperasi sepenuhnya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak