Operasi sanitasi berjalan di Medan Niaga Satok

KUCHING: Pihak pengurusan Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC Sarawak) mengumumkan yang Kompleks Kubah Ria masih dibuka kepada orang ramai dan beroperasi seperti biasa.

Pihak SEDC dalam satu kenyataan menjelaskan bahawa kompleks tersebut tiada kaitan dengan kluster Pasar Satok.

Terdahulu, Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) mengumumkan bahawa hanya kluster Pasar Satok sahaja yang ada kes positif Covid-19 dan bukannya di Kompleks Kubah Ria.

Justeru, orang ramai turut dinasihatkan agar tidak mempercayai khabar angin mengenai Kompleks Kubah Ria yang tidak terlibat langsung dengan kluster Pasar Satok yang terletak di bangunan premis berlainan.

Kesemua peniaga di Kompleks Kubah Ria juga menjalankan perniagaan mereka seperti biasa dengan mengikuti standard prosedur operasi (SOP) yang telah ditetapkan oleh pihak JPBNS dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Sementara itu, Medan Niaga Satok yang bersebelahan dengan Kompleks Kubah Ria ditutup sepenuhnya.

Malah, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) dengan kekuatan 21 anggota yang diketuai oleh Pegawai Kanan Bahagian Operasi Negeri, John Sagun Francis melakukan operasi sanitasi awam di Medan Niaga Satok sebentar tadi.

 
Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak