PATI berisiko bawa masuk Covid-19

KUCHING: Sudah tiba masanya operasi mencegah kemasukan pendatang asing tanpa izin (Pati) secara besarbesaran, termasuk mereka yang mempunyai visa tamat tempoh, tetapi masih berada di negara ini.

Pengerusi Pertubuhan Bukan Kerajaan Antarabangsa Datuk Dr. Mustapha Ahmad Marican berkata, sempadan negara termasuk laluan tikus perlu dikawal ketat untuk mencegah masalah kemasukan Pati sama ada dari jalan darat mahupun laut.

“Hal ini kerana penularan pandemik Covid-19 di negara jiran kita masih berada pada tahap bahaya. “Kemasukan mereka dibimbangi akan membawa bersama wabak penyakit ini, yang boleh merebak kepada masyarakat kita ini,” katanya menerusi satu kenyataan baru-baru ini.

Pengerusi Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Antarabangsa, Datuk Dr. Mustapha Ahmad Marican (baju putih)

Beliau berkata, nama Pati yang berjaya ditangkap harus diletak dalam senarai hitam, dan proses penghantaran termasuk kos makan dan minum harus ditanggung negara asal mereka.

Dr Mustapha berkata, masyarakat pula perlu menyalurkan maklumat kepada kerajaan jika mengetahui mana-mana Pati bersembunyi atau berada di kawasan mereka untuk tindakan segera.

Jelasnya lagi, kerjasama Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri penting melalui PDRM, ATM, Rela, Imigresen, Maritim dan sebagainya bagi mengesan Pati di dalam negara ini.

Majikan pula tegasnya, perlu mengutamakan anak tempatan mengisi peluang pekerjaan.

“Rakyat tempatan pula jangan memilih pekerjaan, sebaliknya mengambil peluang itu sebagai pengalaman sebelum memilih kerjaya pada masa akan datang,” tambahnya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak