Potensi anak Daro untuk maju

DARO: Kerajaan Sarawak menyedari kepentingan generasi muda, sekali gus sentiasa melaksanakan pelbagai program untuk memperkasakan peranan golongan itu.

Adun Daro Safiee Ahmad berkata, belia bukan sahaja penggerak modal insan, bahkan turut menyumbang dalam pembangunan negeri.

Menurutnya, kerajaan mengakui kepentingan belia dan golongan itu dibantu menerusi pelbagai inisiatif.

“Penganjuran program hari ini (kelmarin) merupakan salah satu bukti kerajaan sentiasa mengambil pendekatan positif untuk melonjakkan peranan belia khususnya di daerah ini.

“Kita juga cukup bertuah kerana berpeluang meneruskan penganjurannya yang memasuki edisi ke-11,” katanya pada Program Jelajah Belia Sarawak 2020 di Dewan Masyarakat Daro, kelmarin.

Safiee menegaskan, kerajaan komited membangun dan menyerlahkan potensi golongan muda kerana mereka merupakan aset penting negara.

Menurutnya, pelbagai inisiatif yang diperkenalkan membuktikan kerajaan bersungguh-sungguh dan sentiasa meletakkan belia pada kedudukan yang sepatutnya selaras dengan hasrat untuk melahirkan modal insan cemerlang.

Beliau percaya, kesepaduan belia pelbagai latar belakang yang dipupuk melalui acara seperti ini mampu memberi impak positif kepada pembangunan negara.

“Sehubungan itu, saya menasihati anak muda Daro supaya melakukan yang terbaik dan tidak melepaskan peluang yang disediakan kerajaan untuk memajukan diri dalam segenap bidang.

“Saya tahu belia Sarawak dan anak Daro khususnya mempunyai potensi besar untuk maju. Ini ditambah dengan segala kelebihan dari segi kemudahan dan prasarana yang disediakan oleh Kerajaan Sarawak. Mereka mempersiapkan diri ke arah itu,” katanya.

Aktiviti itu diadakan sejak 2019 sebagai salah satu pendekatan untuk mendekati belia di negeri ini.

Program padat dengan pelbagai pengisian itu bermula di Kompleks Sukan Asajaya, Samarahan pada 13 dan 14 April tahun lalu.

Kementerian Belia dan Sukan Sarawak menyambung semula penganjurannya setelah ditunda berikutan pandemik Covid-19.

Hadir sama, Menteri Menteri Belia dan Sukan Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah; Pemangku Setiausaha Tetap Kementerian Belia dan Sukan Sarawak Nancy Jolhi; Residen Mukah Hamidah Bakir dan Pegawai Daerah Daro Bujang Rahman Seli.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak