Bantu penternak luar bandar

SERIAN: Kerajaan Sarawak sedang memperluaskan projek penternakan di seluruh negeri sebagai usaha membantu penternak luar bandar meningkatkan pengeluaran dan menambah pendapatan.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, peruntukan sebanyak RM265 juta disediakan di bawah Tabung Pemudahcaraan Pertanian (AFF) untuk melaksanakan program dipanggil Program Pemudahcaraan Pertanian ini.

“Potensi dalam bidang penternakan baik untuk menjana pendapatan kerana ada pasaran yang besar di dalam dan luar negeri,” katanya ketika ditemu bual selepas menyempurnakan Majlis Penyerahan Input Projek Ternakan dan Pertanian di Kampung Pichin, di sini Rabu.

Uggah yang juga Menteri Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah berkata, tahun lepas Sarawak telah mengeksport beberapa komoditi ternakan dan hasil ternakan bernilai lebih RM165 juta iaitu khinzir hidup dan daging khinzir ke Singapura, telur ayam ke Hong Kong, Maldives, Indonesia dan Brunei, daging ayam ke Indonesia dan Semenanjung, anak ayam ke Brunei dan sarang burung walit ke Hong Kong, China dan Taiwan.

Katanya, ini menunjukkan Sarawak mempunyai potensi sangat baik untuk mengeluarkan ternakan serta hasil ternakan untuk dieksport.

Jelasnya, ini disebabkan Sarawak mempunyai kelebihan iaitu bebas daripada penyakit ternakan yang berkepentingan ekonomi seperti Penyakit Kuku dan Mulut (FMD), African Swine Fever (ASF) dan Highly Pathogenic Avian Influenza (HPAI).

“Ini membolehkan kita mengeksport ternakan atau hasil ternakan ke luar negeri tanpa sekatan,” katanya lagi.

Sementara, Majlis Penyerahan Input Projek Ternakan dan Pertanian di Kampung Pichin melibatkan 182 peserta dengan pelbagai jenis projek pertanian dan penternakan, yang menelan peruntukan lebih RM1.3 juta.

Projek penternakan seperti ternakan khinzir, ayam pedaging, ayam kacukan, itik pedaging, itik penelur, kambing, lembu dan burung walit.

Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi yang juga Adun Tebedu Datuk Seri Michael Manyin Jawong, Menteri Muda Pemodenan Pertanian, Tanah Adat dan Pembangunan Wilayah Datuk Roland Sagah Wee Inn; Adun Kedup Martin Ben; Adun Bukit Semuja John Ilus; Pengarah Veterinar Sarawak Dr Adrian Susin dan Pengarah Pertanian Sarawak Dr Alvin Chai turut hadir.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak