COVID-19, kurang pekerja punca Hospital Sri Aman belum siap

SRI AMAN: Hospital baharu Sri Aman bernilai RM180.8 juta yang dijadualkan beroperasi pada Jun tahun depan, ditangguhkan sekurang-kurangnya selama enam bulan lagi disebabkan beberapa keadaan yang tidak dapat dielakkan, kata Timbalan Menteri Kesihatan II Datuk Aaron Ago Dagang semalam.

Beliau berkata kerja-kerja pembinaan hospital berkenaan kini 83 peratus siap dan antara sebab penangguhan tersebut termasuk pandemik COVID-19 yang menyebabkan kerja pembinaan tidak dapat dijalankan selama empat bulan serta 500 pekerja asing dari China dan Indonesia telah kembali ke negara masing-masing.

“Sekarang kontraktor terpaksa bergantung sepenuhnya kepada pekerja tempatan yang bukan mudah mendapatkannya. Mereka memanggil 290 pekerja tempatan tetapi hanya 82 orang yang datang bekerja,” katanya kepada pemberita selepas meninjau tapak pembinaan itu hari ini.

Bagaimanapun, beliau berkata kontraktor berkenaan telah memberi jaminan kepadanya bahawa projek tersebut akan siap pada Februari tahun depan.

Kerja pembinaan hospital yang akan dilengkapi 1,310 bilik dan 108 katil itu, bermula pada 2016.

Hospital berkenaan berpotensi menjadi kemudahan kesihatan utama untuk penduduk di kawasan sekitar termasuk Lubuk Antu, Simunjan dan Betong.

Projek tersebut diluluskan pada 2007 dengan fasa pertama kerja-kerja pembersihan dan pemasangan cerucuk di kawasan seluas 20.6 hektar itu selesai pada Ogos 2013.

— BERNAMA

 
Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak