Israel sangsi program nuklear Arab Saudi

RIYADH: Setelah berjaya mengadakan kesepakatan dengan UAE, Israel dilaporkan khuatir akan program pengolahan uranium untuk bahan tenaga nuklear Arab Saudi. Program tersebut dikenal pasti kerjasama antara Riyadh dengan Jordan dan China.

China jelas musuh AS dan pro-Iran. Times of Israel memetik laman sesawang Walla pada Jumaat bahawa pegawai Israel cemas program nuklear Arab Saudi dapat merosak hubungan tidak rasmi kedua-dua negar.

Israel ketika ini sedang melobi negara Arab agar mengikut jejak UAE yang memulihkan hubungan diplomatik dengan rejim zionis itu. Israel khuatir kemudahan itu digunakan Arab Saudi untuk mengembangkan senjata nuklear bagi menyaingi kuasa Iran.

Kejayaan Arab Saudi nanti tentu akan memberi ilham bagi perlumbaan senjata dalam kalangan negara Arab di Timur Tengah. Arab Saudi membangunkan program nuklear lebih sedekad dengan menyasar mendirikan 16 reaktor nuklear menjelang 2040.

Sebelum ini Arab Saudi berikrar tidak akan memulihkan hubungan diplomasi dengan Israel sehinggalah perjanjian damai dengan Palestin ditandatangani.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak