Jangan bakar kebun anda!

KUCHING: Orang ramai khususnya petani diminta tidak melakukan aktiviti pembakaran terbuka susulan musim kemarau serta cuaca panas kini melanda di Sarawak.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak Khirudin Drahman berkata, sejumlah 32 kes laporan kebakaran terbuka melibatkan beberapa kawasan di seluruh negeri dilaporkan bermula 1 hingga 10 Ogos.

Justeru, beliau mengambil pendekatan awal dengan mengerahkan jabatan melakukan pemantauan dari semasa ke semasa bagi mengelakkan kebakaran berskala besar berlaku sepanjang musim panas.

“Kita sedia maklum bahawa kebanyakan petani mengambil kesempatan pada musim panas untuk melakukan aktiviti pembersihan kebun dengan melakukan kebakaran.

“Pendekatan mudah itu diambil susulan kosnya yang murah berbanding menyewa peralatan seperti mesin jentolak dan sebagainya,” jelasnya kelmarin.

Tambahnya, keperluan peralatan logistik sedia ada di setiap balai bomba diselenggarakan setiap masa dan tidak mempunyai masalah sekiranya berdepan situasi kebakaran hutan di Sarawak.

Khirudin bagaimanapun menasihati orang ramai untuk mendapatkan nasihat daripada balai bomba berdekatan mengenai kaedah pembakaran hutan lebih terkawal dan selamat dapat dilakukan.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak