Masyarakat Bidayuh Islam di Padawan jalani ibadah korban

PADAWAN: Penduduk berketurunan Bidayuh yang beragama Islam di Kampung Darul Islam di sini tidak ketinggalan menjalankan ibadah korban sempena sambutan Hari Raya Aidiladha semalam.

Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi II Willie Mongin yang merupakan Ahli Parlimen Puncak Borneo adalah antara penyumbang untuk ibadah itu dengan serahan seekor lembu kepada pengerusi jawatankuasa masjid kampung berkenaan Hussein Banyak.

Ini merupakan tahun kedua berturut-turut Willie menyumbang untuk ibadah korban yang diharapkannya dapat membantu umat Islam di sini melaksanakan ibadah itu dengan sempurna.

Selain itu, pihak masjid kampung berkenaan turut menerima beberapa ekor lembu daripada Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS) dan beberapa individu.

Menurut wakil penduduk kampung berkenaan Musa Mohd Syaid, ibadah korban termasuk agihan daging dilaksanakan mengikut prosedur operasi standard yang dikeluarkan oleh pihak Majlis Islam Sarawak bagi mencegah penularan jangkitan COVID-19.– BERNAMA


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak