Wajah Padungan kembali berseri

KUCHING: Jawatankuasa Kawasan Padungan dan Majlis Bandaraya Kuching Selatan (MBKS) kini bekerjasama rapat untuk membangunkan Padungan agar terus menyerlah sebagai kawasan segi tiga emas bandar Kuching.

Datuk Bandarnya Datuk Wee Hong Seng menzahirkan kegembiraannya kerana Jawatankuasa Kawasan Padungan yang dibentuk dapat bekerjasama dengan MBKS bagi membincangkan masalah komuniti Padungan kerana ia dapat memudahkan urusan pembangunan untuk jangka masa panjang.

“Bekerjasama dengan Jawatankuasa Kawasan Padungan merupakan idea yang sangat baik. Penglibatan komuniti akan menyumbang 50 peratus pembangunan di kawasan yang menjadi punca rezeki peniaga di sini.

“Saya yakin penduduk yang tinggal dan berniaga di sini akan memberikan kerjasama terbaik dalam memastikan Padungan akan meriah kembali,”katanya kepada pemberita di Life Café Padungan, di sini kelmarin.

Wee menjelaskan, MBKS mula melakukan pembersihan di lorong Padungan dan beberapa kerja baik pulih dimulakan minggu depan sebagai langkah awal mengingatkan masyarakat Padungan yang mereka tidak dipinggir daripada menikmati pembangunan.

“Kita mesti memperbaiki setiap lorong termasuk rumah kedai supaya memberi keselesaan kepada peniaga di sini. “Saya harap pemilik kedai dapat membantu menyokong usaha ini kerana tanpa sokongan mereka, kami pasti tidak akan dapat mencapai sasaran.

“Kami mengumpulkan masyarakat Padungan untuk bekerjasama bagi menyumbang kepada aspek pembangunan dan masa depannya. “Padungan memerlukan tempoh lima tahun atau lebih untuk kembali ceria,” tambahnya lagi.

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Kawasan Padungan Lucas Yong, Naib Ketua Jawatankuasa Kawasan Padungan Oscar Choo, Setiausaha Jawatankuasa Kawasan Padungan Angel Teo dan ahli-ahli termasuk pemilik perniagaan.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak