Gerakan koperasi di Sarawak berjumlah 264,155 orang

SIBU: Sehingga 31 Disember 2019, gerakan koperasi di Sarawak adalah sejumlah 1,077 koperasi dengan keahlian 264,155 orang.

Menurut Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) Datuk Seri Wan Junaidi Tuanku Jaafar saham koperasi sehingga kini ialah berjumlah RM196.41 juta, jumlah aset RM617.04 juta dan jumlah perolehan RM274.43 juta.

“Ini jelas memperlihatkan bahawa gerakan koperasi di Sarawak mempunyai kekuatan dan peluang untuk menguasai pasaran perniagaan.

“MEDAC sentiasa memastikan usaha untuk mengembangkan gerakan koperasi sebagai agenda utama kementerian, sejajar dengan objektif Dasar Keusahawanan Nasional 2030 (DKN 2030) bagi “mewujudkan ekosistem keusahawanan yang holistik dan kondusif dalam menyokong agenda pembangunan sosio-ekonomi Malaysia yang inklusif, seimbang dan mampan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi Interaktif dengan beberapa Pertubuhan Koperasi di Kingwood Hotel, Sibu pada hari Rabu (16 September)

Program yang diadakan tersebut melibatkan koperasi dari Zon Tengah Sarawak seperti Bahagian Sibu, Mukah, Kapit dan Sarikei.

Junaidi berkata, objektif utama sesi interaktif tersebut adalah bertujuan untuk mendapatkan maklum balas daripada koperasi dalam memperkukuhkan pembangunan koperasi, memperkukuhkan persaudaraan dan menerangkan inisiatif kerajaan kepada gerakan koperasi.

“Pergerakan koperasi di Sarawak bermula pada 1 Januari 1949, lebih 71 tahun yang lalu. Koperasi pertama yang didaftarkan di Sarawak telah dimulakan di Dalat, Koperasi Kampung Kekan Sago Milling Society Limited yang didaftarkan pada 3 Mac 1949.

Junaidi (tengah) menghadiri Sesi Interaktif di Kingwood Hotel, Sibu pada hari Rabu (16 Sept).

“Kegiatan utama koperasi ini adalah memproses tepung sagu atau dikenali sebagai tepung lemantak yang diperoleh dari pokok sagu yang diperoleh dari Mukah, Balingian Dalat dan kawasan sekitarnya,” ujarnya lagi

Kini, ujarnya badan koperasi dilihat telah menceburkan diri dalam pelbagai bidang perniagaan seperti perbankan kewangan, borong dan runcit, pelancongan, perumahan dan sebagainya serta entiti perniagaan lain.

“Sehingga negara kita dilanda wabak COVID-19 yang telah memaksa semua orang untuk menguruskan kehidupan seharian dengan normal. Kebanyakan urus niaga perniagaan tidak lagi dibuat secara bersemuka,” katanya.

Junaidi turut menambah bahawa cabaran melalui norma baharu kini telah memaksa semua orang untuk berniaga dengan cara yang lebih berdisiplin dan dengan kaedah atau kaedah yang lebih kreatif.

“Misalnya semua transaksi dalam talian melibatkan aplikasi perbankan dan e-dompet serta perkhidmatan penghantaran langsung ke rumah.

“Sehubungan itu, koperasi juga perlu berubah mengikut keperluan semasa untuk memastikan pergerakan ini perlu terus relevan dan perlu menjangkau pasaran dengan meningkatkan penyampaian dengan memanfaatkan penggunaan teknologi dalam perniagaan masing-masing.

Ujarnya lagi kaedah membuat pesanan dan membeli dalam talian serta penghantaran terus ke pintu pelanggan adalah trend terkini.

Katanya, MEDAC juga melihat bahawa sektor koperasi dapat membantu masyarakat, terutama kumpulan B40 untuk memperoleh pendapatan tambahan untuk mengatasi kenaikan kos sara hidup.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak