Ikan Patin Batang Ai produk Sarawak berpotensi tinggi

LUBOK ANTU: Ikan “Patin” Perak dari Tasik Empangan Hidro Tasik Batang Ai kini merupakan produk makanan terbaru yang dari Sarawak dan berpotensi untuk dipasarkan ke luar Sarawak.

Kini ia telah dipasarkan ke Kuala Lumpur dan dijual dengan harga RM130.00 sekilogram di sana.

Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah menjelaskan bahawa Sarawak mempunyai banyak potensi untuk pasaran luar melibatkan produk ikan Patin tersebut.

Jelasnya lagi Sarawak kini sedang dalam proses menjual ikan dari Batang Ai Tilapia ke pasaran Singapura yang mempunyai permintaan yang tinggi di sana.

“Ketua Menteri kita Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg sendiri adalah penyokong kuat produk ikan Tilapia kita.

“Kita masih berpotensi untuk melakukan lebih banyak projek pembudayaan sangkar ikan di tasik empangan Bakun dan Murum yang belum pernah kami lakukan,” katanya.

TERIMA KASIH … Pegawai Pertanian Sri Aman Freddy Paul Giang mengucapkan terima kasih kepada Uggah kerana hadir merasmikan majlis sambil disaksikan oleh Mussem.

Beliau berkata demikian ketika melancarkan Program Pertanian AgriCOP atau Pertanian Komuniti Pertanian Negeri di Stadium Sukan Lubok Antu di sini pada Rabu (16 September)

Pada majlis tersebut Uggah telah mengumumkan peruntukan RM500,000.00 untuk lebih banyak program pertanian untuk Batang Ai.

Dalam pada itu, Uggah yang juga Menteri Pemodenan Pertanian, Tanah Asli dan Pembangunan Wilayah memberitahu Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Sarawak (SALCRA) di Batang Ai akan berusaha menghasilkan sumber protien dan makanan berasaskan ikan untuk membantu industri.

Mengenai aktiviti AgriCOP jelasnya bagi mempelbagaikan lagi program Jabatan Pertanian Negeri, pihaknya akan berusaha memperkasakan masyarakat untuk menjadi petani, penternak dan nelayan moden.

“Ketua Menteri mahu sektor ini yang telah diperuntukkan dengan anggaran pembangunan RM797 juta pada tahun ini, dapat diubah selari dengan konsep moden iaitu menggunakan teknologi tinggi untuk memungkinkan produktiviti dan menghasilkan pendapatan yang lebih baik.

“Ini adalah jalan maju bagi Sarawak untuk mencapai objektifnya untuk menjadi pengeksport makanan dan makanan bersih menjelang 2030.

“Beliau juga ingin para petani mempelbagaikan kegiatan mereka daripada hanya bergantung pada kelapa sawit atau lada hitam yang sering mengalami harga naik dan turun dalam pasaran,” ujarnya.

Selain itu, Uggah yang juga Timbalan Presiden PBB mendesak semua anggota parti kawasan tersebut untuk memberikan sokongan penuh kepada ADUN tiga penggal Datuk Malcom Mussem dari parti komponen GPS, Parti Rakyat Sarawak pada Pilihan Raya Negeri nanti.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak