Bergabung kembangkan Ekonomi Digital

KUCHING: Kerajaan Sarawak sentiasa mengalu-alukan industri tempatan dan pemain global untuk bergabung dalam mengembangkan Ekonomi Digital Sarawak, kata Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

“Industri tempatan dan pemain global juga dialualukan untuk turut serta menjadikan Sarawak sebagai sebuah wilayah maju menjelang 2030,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian Persidangan Ekonomi Digital Antarabangsa Sarawak ke-4 (IDECS) 2020 di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) di sini pada Selasa.

Terdahulu, Abang Johari berkata ekonomi mungkin tidak menyediakan peluang yang mencukupi atau membantu usahawan dalam ruang digital.

Katanya ini menyumbang kepada pengaliran otak, kerana para inovator mungkin beralih ke luar negara untuk mengkomersialkan penemuan mereka.

Jelas beliau salah satu contohnya ialah Grab (Uber of Asia) – Unicorn yang sangat berjaya.

Justeru bagi menangani senario seperti itu, Abang Johari berkata selama dua tahun sebelum ini, Kerajaan Sarawak telah menubuhkan sejumlah pusat Inovasi dan Kampung Digital, yang terdiri daripada banyak ruang kerjasama untuk usahawan mendapatkan sokongan seperti akses pasaran, harta intelek perlindungan, akses kepada pelabur, peningkatan bakat dan banyak lagi.

“Kami kini mempunyai tujuh hab inovasi dan lima hab rakan kongsi sektor swasta di seluruh Sarawak, termasuk yang bekerjasama dengan Facebook dan Serba Dinamik.

“Hingga kini lebih daripada 600 program telah dijalankan melalui pusat-pusat ini yang memberi kesan kepada usahawan dan inovator, dari pelajar hingga dewasa,” katanya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak