Wakil suara rakyat Sarawak

KUCHING: TVS mewakili suara rakyat Sarawak dan memberi mereka peluang untuk mempamerkan bakat kreativiti mereka dan apa yang boleh Sarawak sampaikan di pasaran besar.

Pengerusi SMG, Datuk Norhayati Mohd Ismail berkata, TVS memperkenalkan kandungan tempatan dan berita setiap jam dalam pelbagai bahasa termasuk Iban dan Mandarin untuk penonton.

“Ini akan membantu memperkenalkan warisan pelbagai budaya kita, menghebahkan agenda integrasi nasional dan menyediakan kesan pendorong kepada pelbagai sektor ekonomi dengan lebih banyak keterlihatan dan fokus.

“Ini termasuk tidak terhad kepada pelancongan, pembuatan, Makanan dan Air (F&B), Perusahaan Kecil Sederhana (SME), budaya dan tradisi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran TVS di Pusat Konvensyen Borneo Kuching (BCCK) yang disempurnakan oleh Yang di-Pertua Negeri Tun Abdul Taib Mahmud Turut hadir Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg dan Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan dan Tan Sri James Jemut Masing serta kenamaan yang lain.

Norhayati turut memberitahu, TVS berkeinginan untuk mewakili etnik komuniti dan kepelbagaian unik yang akan dipamerkan di bawah satu saluran untuk tontonan negara dan untuk generasi akan datang yang menyerupai mereka dan diterima oleh media massa.

Jelasnya, TVS beraspirasi untuk menyampai kepada komuniti, untuk menghibur sementara memperkenalkan bakat segar kepada umum dan mencipta kesedaran mengenai perkara tidak biasa melalui program TVS.

Tambahnya, TVS juga mempunyai program bual bicara yang akan membinakan isu semasa negara.

“Dalam pada itu, kita juga mempunyai program pemerkasaan wanita yang menayangkan wanita Sarawak yang berpengaruh dan berinspirasi.

“Kita menggalakkan wanita untuk kuat dan yakin. Daripada usahawan wanita hingga wanita yang pintar, rancangan ini akan menunjukkan kisah kejayaan dan kejayaan mereka dalam mengangkat negeri kita ke mata dunia,” ujarnya.

 
Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak