Saberkas Cawangan Batu Kitang terus aktif

KUCHING: Sukan Saberkas (KASUS) anjuran Saberkas Cawangan Batu Kitang mendapat sambutan menggalakkan daripada para belia di kawasan berkenaan.

Pelbagai acara telah dipertandingkan dalam program yang berlangsung di Kompleks Sukan Stakan di sini, hari ini iaitu badminton, Mobile Legend, masakan, gubahan bunga, masakan kuih tradisional dan reka cipta barangan buangan.

Justeru, Naib Presiden Saberkas Sarawak, Abang Abdul Aziz Datuk Rauf yang hadir menyempurnakan program berkenaan berkata KASUS adalah platform yang baik untuk menyerlahkan khususnya bakat sukan di kalangan golongan muda.

“Saberkas bukan sahaja medium untuk mengasah bakat kepimpinan belia tetapi Saberkas juga wajar dimanfaatkan sepenuhnya sebagai platform untuk kesukarelawanan, sukan, kemasyarakatan dan kemahiran,” katanya.

Sementara, Adun Batu Kitang merangkap Pengerusi Saberkas Cawangan Batu Kitang Lo Khere Chiang menyeru lebih ramai anak muda menyertai Saberkas.

Katanya ia kerana Saberkas boleh melahirkan pemimpin masa depan yang dapat membawa Sarawak ke arah lebih baik lagi.

“Saberkas merupakan organisasi yang sangat penting untuk melatih orang muda menjadi pemimpin Sarawak pada masa akan datang,” katanya.

Hadir sama Exco Saberkas Sarawak merangkap Naib Pengerusi Saberkas Cawangan Batu Kitang Datuk Ahmad Ibrahim dan Setiausaha Saberkas Cawangan Batu Kitang Shamsudin Unai.

Lo Khere Chiang mencuba bakat bermain badminton sempena KASUS anjuran Saberkas Cawangan Batu Kitang di Kompleks Sukan Stakan di sini, hari ini.

Suara Sarawak