75 peratus pesakit Covid-19 di Hospital Sibu

SIBU: Jumlah pesakit Covid-19 di hospital Sibu telah mencecah hampir 75 peratus pada hari ini.
Menurut sumber rapat dari hospital tersebut, bagaimanapun angka itu dijangka menaik dan tidak ada jaminan untuk penurunan memandangkan kes di Sibu dijangka terus menaik dari hari ke hari berikutan penularan yang meluas dari Kluster Pasai.
“Kita boleh lihat orang ramai yang hadir untuk menjalani ujian calitan dan saringan COVID-19 di tiga lokasi seperti yang diumumkan oleh Jabatan Kesihatan Bahagian Sibu sebelum ini.
“Namun, pada masa ini, kami masih dapat memenuhi keperluan semasa,” kata sumber itu ketika dihubungi, hari ini (Selasa).
Sumber itu mengatakan bahawa mereka telah mengaktifkan Kem Belia Kemuyang sejak semalam (Isnin) sebagai alternatif untuk menempatkan pesakit dan telah menukar lebih banyak wad pesakit bukan Covid ke wad Covid sebagai persediaan untuk keperluan sekiranya timbul.
Sumber itu mengatakan pesakit berisiko rendah (bukan COVID-19) akan ditempatkan di Kem Belia Kemuyang sementara pesakit berisiko tinggi akan dimasukkan ke hospital.
Hospital Sibu berkhidmat untuk pesakit COVID-19 dari zon tengah, yang merangkumi Betong dan Mukah.
Terdahulu, dalam ciapan di laman sosialnya, Pengerusi Majlis Perbandaran Sibu (MPS), Kaunselor Clarence Ting Ing Horh mengatakan bahawa Hospital Sibu mengalami masalah wad untuk menempatkan semua pesakit COVID-19 dan sedang mempertimbangkan pilihan lain.
Rentetan itu, beliau meminta semua orang untuk mengambil langkah berjaga-jaga dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) dan tidak mengambil jalan mudah ketika Sibu bergelut dengan Kluster Pasai.

Suara Sarawak