Anggap PKP sebagai hukuman: Dr Annuar Rapiee

SIBU: Kurang dua minggu akan datang sangat penting untuk menentukan sama ada bahagian Sibu berjaya mengekang penyebaran Covid-19, kata Menteri Muda Kerajaan Tempatan dan Perumahan Dr Annuar Rapaee.
Oleh itu, tegasnya, orang ramai di sini mesti bekerjasama mematuhi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang masuk hari ketiga, hari ini.
“Jangan menganggap pelaksanaan PKP ini dengan ringan seperti sebelumnya. Kita sudah ada kluster yang masih aktif di Sibu.
“Disebabkan kelalaian dan keingkaran kita sebelum ini, anggaplah PKP ini sebagai bentuk hukuman agar kita sedar dan tidak bebas pergerakan.
“Kerajaan memerlukan semua orang untuk bekerjasama untuk membendung penyebaran Covid-19 di bahagian ini,” katanya sebentar tadi.
Menteri Muda Pendidikan, Sains dan Penyelidikan Teknologi itu berkata, terdahulu kerajaan telah mengenakan perintah sekatan kepada 19 rumah panjang di kawasan Pasai Siong tetapi entah bagaimana virus tersebut telah dikesan di luar kawasan itu yang membabitkan pergerakan bebas orang,” tegas beliau.
Dr Annuar berkata, sebilangan penduduk yang menghadiri pengebumian di Rumah Langi Ambau di Pasai Siong tidak tinggal di rumah panjang walaupun beralamat di sana.
Mereka jelasnya, tinggal di kawasan bandar kerana bekerja di bandar dan ada orang lain dari kawasan lain yang kembali ke kampung halaman masing-masing yang menyebabkan kes itu menular ke kawasan luar Pasai Siong.
“Ini kerana kita mengesan bahawa kes di luar kawasan jangkitan, PKP dilaksanakan untuk menyekat pergerakan individu untuk mengekang penyebaran lebih jauh. Dengan cara itu, mereka yang dijangkiti penyakit tidak akan bergerak bebas, sementara mereka yang tidak mempunyai penyakit tidak akan bersentuhan dengan mereka,” kata Adun Nangka itu.

Suara Sarawak