Jangan buat pembelian panik

KUCHING: Situasi bekalan barangan di dalam pasaran adalah terkawal dan rakyat dinasihatkan untuk mengelakkan melakukan pembelian panik.
Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata ini kerana ia boleh memberi kesan kepada kekurangan bekalan barangan keperluan di dalam pasaran.
“KPDNHEP mengambil maklum mengenai situasi pembelian panik yang berlaku di beberapa kawasan di negara ini.
“Ini mungkin berikutan pengumuman khas yang akan dibuat oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang dijadualkan pada Isnin mengenai tindakan yang akan dilaksanakan kerajaan berhubung situasi semasa jangkitan Covid-19, yang menunjukkan trend peningkatan sejak kebelakangan ini.

Laporan pemantauan barang-barang keperluan khas.

“Situasi pembelian panik ini tidak sepatutnya berlaku kerana hasil pemantauan anggota penguat kuasa KPDNHEP mendapati bekalan barangan di semua sektor peruncitan adalah mencukupi,” katanya menerusi satu kenyataan, hari ini.
Menurut beliau, hasil pemantauan setiap hari yang dijalankan mendapati semua premis perniagaan di peringkat pengilang, pemborong dan peruncit masih beroperasi seperti biasa.
Katanya ini telah menyumbang kepada kestabilan dan keberadaan barangan keperluan di dalam pasaran.
“Keadaan ini berbeza ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pertama kali dilaksanakan pada 18 Mac 2020 di mana kebanyakan premis perniagaan terpaksa ditutup dan memberi kesan kepada keberadaan bekalan barangan keperluan di dalam pasaran,” katanya.
Alexander menambah kementeriannya sentiasa memantau secara harian keberadaan barangan keperluan pengguna di seluruh negara bagi memastikan barangan-barangan ini sentiasa mencukupi dan mudah diperolehi di pasaran, sekali gus mampu menampung keperluan pengguna secara berterusan.
Antara barangan yang dipantau termasuk gula, minyak masak, tepung gandum, beras, roti putih, susu tepung, ayam, sayur-sayuran, telur, bawang, cecair sanitasi tangan dan pelitup muka.
Katanya pemantauan 12 barang keperluan ini membabitkan 2,711 peruncit terpilih daerah (DDR), 1,039 Pemborong Terpilih Daerah (DDW), 223 Pengilang Terpilih Daerah (DDM) yang merangkumi 222 Parlimen dan 576 Dewan Undangan Negeri (DUN).
“Kesemua anggota penguat kuasa KPDNHEP di seluruh negeri juga akan terus giat melakukan pemantauan setiap hari bagi memastikan bekalan barangan keperluan terus terjamin buat semua pengguna,” katanya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak