Korea Utara pamer kekuatan tentera

SEOUL: Korea Utara mempamerkan peluru berpandu balistik yang dilancarkan melalui kapal selam yang baharu semasa perakatan tentera di Pyongyang, lapor media rasmi pada Jumaat.
Pengkritik mendakwa perakan itu bertujuan menunjuk-nunjuk kekuatannya beberapa hari sebelum pengisytiharan rasmi pelantikan Joe Biden sebagai Presiden AS.
Perarakan itu diadakan susulan kongres lima tahun parti pemerintah Parti Pekerja dengan pemimpin Kim Jong-un mengisytiharkan AS sebagai “musuh paling utama” negaranya.
Kim memantau perarakan pada Khamis malam itu, dilihat memakai kot hitam dan topi bulu ketika menyaksikan pasukan berkuda, infanteri pakar, artileri dan kereta kebal bergerak memasuki Dataran Kim Il Sung.
Perarakan tentera itu berlangsung dalam situasi udara dingin musim sejuk dan tidak seorang pun peserta memakai pelitup muka. Pada masa yang sama, pesawat terbang di ruang udara di sekitarnya dan membentuk simbol parti itu.
“Senjata paling kuat di dunia, peluru berpandu balistik yang dilancarkan dari kapal selam, memasuki dataran satu demi satu, menunjukkan kekuatan angkatan bersenjata revolusi,” kata agensi berita rasmi KCNA.
Park Won-gon dari Handong Global University di Selatan menggambarkan ia sebagai “senjata nuklear utama Korea Utara”.
Peluru berpandu SLBM pada kapal selam dijana oleh kuasa nuklear yang didedahkan sebelum ini menjadi pengubah permainan strategik, yang memungkinkan Pyongyang melancarkan serangan mengejut dari dekat ke AS atau melakukan serangan walaupun pasukan daratnya tumpas.
Penganalisis mengatakan Korea Utara menggunakan pertemuan parti dan pertunjukan ketenteraan menghantar mesej kepada bakal pentadbiran di Washington tentang kekuatannya dalam usaha mendapatkan konsesi.
KCNA mengatakan perarakan tentera itu merangkumi roket dengan “kemampuan menyerang yang kuat untuk memusnahkan musuh secara menyeluruh di luar wilayah”. – AFP


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak