Paras air Sungai Sarawak dalam keadaan terkawal

KUCHING: Keadaan paras air Sungai Sarawak masih dalam keadaan terkawal setakat ini, kata Pengerusi Lembaga Sungai Sarawak (LSS) Dr Morni Suhaili.
Menurut beliau, setakat ini pihak mereka sedang melakukan operasi untuk mengeluarkan air di Kuching Barrage supaya isipadu air Sungai Sarawak berada pada paras rendah.
“Sekiranya air tidak dilepaskan buat masa ini, ia akan merumitkan lagi keadaan terutamanya apabila bertembung dengan hujan lebat,” katanya ketika dihubungi, hari ini.
Beliau menambah, kejadian banjir besar berlaku apabila fenomena air pasang besar atau ‘King Tides’ bertembung dengan hujan lebat.
“Apabila fenomena air pasang, kita tidak dapat melepaskan air ke kawasan laut kerana kedua-dua paras air tinggi dan setiap kawasan ini mempunyai paras air yang tersendiri.
“Sekiranya paras air sungai melebihi 10 meter, ia menjadi kebimbangan kita untuk berlakunya kejadian banjir,” jelasnya lagi.
Morni berkata, fenomena air pasang besar turut dijangka akan berlaku sekitar jam 6 petang ini.
Sementara itu, beliau menasihatkan penduduk yang tinggal berdekatan dengan sungai dan kawasan rendah untuk sentiasa berhati-hati.
“Bagi mereka yang tinggal berdekatan dengan sungai, kami ada menyediakan stesen telemeteri yang akan memberi siren amaran kepada masyarakat untuk sentiasa berwaspada.
“Stesen ini akan memantau paras air semasa, sama ada berlakunya air pasang besar ataupun tidak,” ujarnya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak