Seludup tong gas, suspek bakal didenda RM3 juta atau penjara

KUCHING: Seorang lelaki warga tempatan yang ditangkap cuba menyeludup 31 unit Gas petroleum cecair(LPG) ke Indonesia menerusi Jalan Sawit di Raso, Lundu Sabtu lalu kini disiasat.
Jurucakap Unit Pengurusan dan Publisiti Media Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Sarawak berkata kes disiasat di bawah Seksyen 21 Akta Kawalan Bekalan 1961 dibaca bersama Peraturan 3 (1) Peraturan-Peraturan Kawalan Bekalan 1974.
Menurut kenyataan itu, hasil siasatan awal pihaknya mendapati suspek tidak memiliki sebarang lesen kebenaran menjalankan urus niaga barang kawalan tersebut.
“Sekiranya didapati bersalah suspek (satu pertubuhan perbadanan) boleh didenda tidak melebihi RM3 juta bagi setiap barang kesalahan yang dilakukan.
“Jika orang itu bukan satu pertubuhan perbadanan didenda tidak melebihi RM1 juta bagi setiap kesalahan yang dilakukan atau penjara tidak melebihi tiga tahun atau kedua-duanya sekali,” katanya hari ini.
Terdahulu kes tersebut merupakan hasil tangkapan Pasukan Gerakan Am menerusi Op Benteng Covid-19.
Rampasan barangan kes dianggarkan bernilai RM10,824.60 termasuk sebuah kenderaan jenis Pajero dan 31 unit tong gas LPG.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak