Sertai kami di Centexs Commercial, bantu peniaga jana pendapatan

KUCHING: Centexs Commercial mengalu-alukan pemilik perniagaan tempatan dan individu yang mempunyai kemahiran untuk mendaftar dan menjadi sebahagian daripada penyedia perkhidmatan atau peniaga di bawah Aplikasi SARA-X – sebuah platform yang akan mempromosikan perniagaan dan perkhidmatan mereka dengan cara yang lebih mudah melalui kempen ‘Jum Daftar dan Jum Guna SARA-X’ tahun ini.
Aplikasi tersebut, Sara-X – juga dikenali sebagai Sarawak Expert – dilancarkan pada tahun 2019 dan ia adalah platform pemasaran digital yang akan membantu masyarakat tempatan mendapat lebih banyak pendedahan untuk perniagaan mereka, terutamanya untuk perkhidmatan teknikal seperti pemotong rumput, pendandan rambut, juruteknik daripada pelbagai bidang, perkhidmatan pelari dan banyak lagi.
Pengurus Besarnya, Mohamad Shahren Mohamad Yusri, menggesa individu yang disasar untuk mengambil bahagian dan menggunakan aplikasi tersebut kerana dapat meredakan kebimbangan mereka dalam memasarkan perniagaan mereka.
“Untuk Tahap 1, SARA-X mengalu-alukan pemilik perniagaan dalam kalangan masyarakat setempat untuk bergabung dan menjadi peniaga dengan aplikasi tersebut. Tidak lama lagi untuk Tahap Dua, SARA-X akan meluaskan bulatannya dan mencari pedagang profesional – seperti peguam, tutor dan banyak lagi.
Pada masa ini, aplikasi SARA-X kini mempunyai 150 penyedia perkhidmatan, dan CENTEXS Commercial menyasar untuk menjangkau 1,000 penyedia perkhidmatan menjelang tahun ini.

“Seperti yang anda ketahui, banyak orang masih bertanya-tanya di dalam hubungan mereka atau kadang-kadang melalui Carian Google untuk mencari jenis perkhidmatan yang mereka cari. Oleh itu dengan SARA-X, pelanggan masa depan dapat mengetahui menggunakan aplikasi tersebut untuk mencari dan memilih perkhidmatan berdasarkan kategori yang disenaraikan, ”katanya.
Selain itu, Shahren juga menekankan bahawa penubuhan aplikasi ini sejajar dengan Pelan Ekonomi Digital Sarawak, kerana ia juga memupuk ekosistem digital yang akan menyokong rakyat Sarawak untuk berkembang maju dan berkembang dalam era teknologi yang berkembang pesat.
Mengenai masalah pengembangan dan pemeliharaan aplikasi, Shahren memberi jaminan bahawa peniaga tidak perlu risau kerana pasukan SARA-X – yang merupakan CENTEXS Commercial akan menanggung aplikasi tersebut, termasuk aspek pemasaran dan promosi.
“Pemilik perniagaan tempatan dan individu yang mahir hanya perlu memberi tumpuan dan memberikan perkhidmatan mereka, dan menjana pendapatan dengan mudah.
“Selain itu, ada juga individu yang memiliki keterampilan tetapi tidak memiliki sijil untuk perkhidmatan mereka – oleh itu, SARA-X akan memberikan kursus latihan pengiktirafan untuk pedagang SARA-X kami dan akan menerima sijil pengiktirafan Recognition Prior Experience (RPE).
“Mereka yang mendaftar dengan SARA-X akan mengikuti kursus ini dalam sebulan setelah permohonan dan ia adalah percuma,” tambahnya.
Semua penyedia perkhidmatan yang berdaftar juga akan menjalani pemeriksaan latar belakang untuk memastikan bahawa perkhidmatan yang diberikan adalah yang terbaik di bidangnya.
Selain itu, mengenai wabak Covid-19, Shahren juga menambah bahawa individu yang berpendapatan terjejas juga dapat bergabung dengan SARA-X untuk mendapatkan pendapatan dan sebagai platform untuk mencari pendapatan untuk meringankan beban mereka.
Semua penyedia perkhidmatan yang berdaftar juga akan menjalani pemeriksaan latar belakang untuk memastikan bahawa perkhidmatan yang diberikan adalah yang terbaik di bidangnya.
Individu yang berminat boleh memuat turun aplikasi secara percuma melalui Google PlayStore (Android), dan kini sedang dalam pengembangan untuk iOs (Apple Store).
Selain itu, individu yang berminat juga boleh menghubungi SARA-X Hotline di 013- 8137608 untuk mendaftar sebagai ahli atau lawati halaman Facebook rasmi kami – SARA-X untuk pertanyaan lebih lanjut.
 

Suara Sarawak