Tiga Pati di Bau ditahan dan diusir pulang serta-merta

BAU: Tiga lelaki pendatang asing tanpa izin (Pati) diarahkan untuk berpatah balik ke Indonesia selepas gagal menunjukkan sebarang dokumen sah perjalanan kepada polis semalam.
Kesemua suspek ditahan oleh Jabatan Siasatan Jenayah Bau hasil Op Benteng Pencegahan Jenayah di Jalan Johari Shunchar sekitar jam 5.03 petang.
Ketua Polis Daerah Bau DSP Poge Nyaon yang mengesahkan kejadian berkata ketiga-tiga Pati itu bagaimanapun terus diusir melalui sempadan Malaysia-Indonesia.
“Kesemua suspek itu mengaku sebagai warga Indonesia dan hasil pemeriksaan yang dijalankan mereka gagal menunjukkan dokumen perjalanan yang sah untuk memasuki Sarawak,” katanya menerusi satu kenyataan hari ini.
Terdahulu jelasnya operasi melibatkan seramai tujuh petugas termasuk seorang pegawai dan enam anggota.
Beliau pada masa sama menegaskan operasi seumpama itu bukan sahaja untuk mengekang kemasukan Pati ke negara ini secara haram namun sebagai usaha mencegah aktiviti jenayah yang berlaku di sekitar Bau.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak