Awasi ancaman privasi data

APABILA kita berbincang mengenai privasi data, ramai yang kurang endah berkenaan perkara tersebut. Ada yang menyatakan tidak kisah apabila privasi data mereka digunakan oleh pihak tertentu kerana beranggapan mereka bukan orang penting atau VIP.

Bagaimanapun, ramai tidak sedar privasi mereka digunakan oleh pihak tertentu bukan sekadar mengaut keuntungan tetapi mengkaji tingkah laku pengguna.

Selain itu, penggunaan privasi data secara senyap mampu memberi ancaman terhadap keselamatan negara. Malah kemunculan media sosial turut dipersoalkan ketelusan mereka menjaga kerahsiaan privasi data.

Kaut kekayaan

Tahukah anda, penjualan data pengguna jauh lebih menguntungkan berbanding industri petroleum. Malah, sesetengah syarikat gergasi dunia memperoleh berbilion-bilion dolar daripada penjualan data pengguna.

Oleh itu, kita bimbang berlakunya eksploitasi terhadap ekonomi negara sehingga generasi akan datang tidak dapat menikmati hasilnya.

Syarikat yang menyimpan data pengguna dapat menggunakan ia sebagai sasaran untuk pemasaran produk mereka. Ketepatan tingkah laku pengguna dapat dilakukan dengan menggunakan teknologi algorithm dan kecerdasan buatan pintar.

Kepentingan privasi data

Kenapa privasi data sangat penting dan perlunya kesedaran dalam kalangan pengguna privasi data. Ini kerana hak kebebasan seseorang yang sepatutnya dilindungi akan digunakan secara sesuka hati oleh pihak tertentu.

Selain itu, seseorang mudah terdedah dengan skim penipuan dalam talian seperti judi dalam talian, penipuan cinta talian dan Macau Scam.

Disebabkan itu, Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 diperkenalkan untuk melindungi data pengguna di Malaysia. Melalui akta tersebut, pengguna boleh membuat sebarang aduan sekiranya mengesyaki data mereka digunakan tanpa kebenaran.

Saranan

Pihak kerajaan digesa bukan sahaja memperketat akta, malah mengambil langkah dengan strategi yang berkesan. Kita juga boleh membangunkan kepakaran IT tempatan dengan memerangi penyalahgunaan data pengguna.

Peluang pekerjaan dalam bidang IT juga dapat dibuka kepada anak-anak tempatan secara tidak langsung. Ancaman privasi data mungkin nampak kurang berbahaya tetapi impaknya mungkin memberi kesan negatif pengguna pada masa akan datang.

Inilah peperangan yang mungkin kita hadapi yang memerlukan kudrat akal fikiran, berbanding peperangan menggunakan tenaga pada zaman dahulu.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak