Lubok Antu, Telang Usan kembali hijau

KUCHING: Daerah Lubok Antu dan Telang Usang bertukar status daripada kuning kepada hijau hari ini.

Menurut Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS), ia apabila kedua-dua daerah ini tidak merekodkan kes jangkitan tempatan dalam tempoh 14 hari lalu.

“Ini menjadikan 10 daerah berstatus hijau di Sarawak,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Manakala, katanya Daerah Samarahan dan Subis kembali berstatus kuning daripada jingga apabila masing-masing hanya merekodkan 17 dan 18 kes jangkitan tempatan dalam tempoh yang sama.

Sementara, sembilan daerah lain kekal berstatus merah iaitu Lundu, Beluru, Kapit, Song, Dalat, Bintulu, Kanowit, Miri dan Sibu, dengan kes jangkitan tempatan sebanyak 1,927 kes dalam tempoh 14 hari lalu.

Daerah Kuching, Selangau, Sri Aman, Matu dan Bau turut kekal berstatus jingga dengan 125 kes jangkitan tempatan dilaporkan dalam tempoh 14 hari lepas.

Manakala Daerah Betong, Saratok, Sarikei, Daro, Sebauh, Lawas, Bukit Mabong, Tatau, Pakan, Serian, Belaga, Meradong, Julau dan Simunjan kekal berstatus kuning dengan jumlah keseluruhan 112 kes jangkitan tempatan dilaporkan dalam tempoh yang sama.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak