Sarikei kembali ke status hijau

KUCHING: Daerah Sarikei kembali ke status hijau daripada status kuning setelah tiada kes jangkitan tempatan dilaporkan dalam tempoh 14 hari yang lepas.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, Daerah Kuching, Samarahan, Julau, Subis, Beluru, Kapit, Song, Dalat, Bintulu, Kanowit, Miri dan Sibu kekal berstatus merah dengan sejumlah 2170 kes jangkitan tempatan dilaporkan di dua belas buah daerah ini dalam tempoh 14 hari yang lepas.

“Daerah Lundu juga kekal berstatus jingga dengan 28 kes jangkitan tempatan dilaporkan di daerah ini dalam tempoh 14 hari yang lepas.

“Daerah Sri Aman, Bau, Matu, Selangau, Betong, Saratok, Sebauh, Lawas, Bukit Mabong, Tatau, Pakan, Serian, Belaga, dan Meradong kekal berstatus kuning dengan jumlah keseluruhan 98 kes jangkitan tempatan dilaporkan dalam tempoh 14 hari yang lepas,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media harian pandemik Covid-19 di sini semalam.

Tambahnya, 12 daerah lain kekal berstatus hijau.

Datuk Amar Douglas Uggah Embas pada sidang media harian Covid-19 di Kuching semalam.

Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak