Sukan belia ke pentas global

KUCHING: Kementerian Belia dan Sukan Sarawak menyerahkan geran berjumlah RM5,030,600 kepada 59 persatuan dan pertubuhan belia dan sukan di negeri ini.

Menterinya Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, penyerahan geran ini sebagai pemangkin kepada persatuan dan pertubuhan untuk terus aktif serta komited dalam melaksanakan program masingmasing.

“Dalam situasi Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), persatuan hendaklah kreatif dan pandai melaksanakan progran secara berterusan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Ini bagi memastikan kementerian dapat mencapai agenda masyarakat bersepadu dan seimbang untuk mencapai visi World Class Youth and Sports For All By 2030,” katanya pada Majlis Penyerahan Geran Belia dan Sukan, di sini pada Sabtu.

Beliau menambah, kerajaan sentiasa berusaha merangka lebih banyak program sukan bersama Koperasi Sukan Sarawak (SSC) agar dapat menarik lebih banyak penglibatan belia dan masyarakat dalam bidang sukan.

“Kita lihat berdasarkan kajian indeks Belia Sarawak yang dijalankan pada 2019, mendapati pencapaian kualiti dan kesejahteraan hidup belia di tahap sederhana dengan nilai skor 70.62.

“Daripada perspektif sukan pula, kajian dapati penglibatan belia dalam sukan agak rendah iaitu dengan nilai skor 44.93 iaitu kurang separu h daripada belia Sarawak menggunakan masa lapang untuk bersukan,” jelasnya.

Abdul Karim mendedahkan Kementerian Belia dan Sukan menyusun atur dan merencanakan semula program pembangunan belia dan sukan berasaskan keperluan serta aspirasi belia dan masyarakat Sarawak pada masa kini.

“Justeru, saya menggesa agar lebih ramai persatuan dan belia bukan sahaja lebih aktif melaksanakan program sukan, malah melibatkan diri dalam aktiviti kesukarelawanan bagi membantu pihak yang memerlukan,” katanya.

Sementara itu, bagi mengekang penularan Covid-19, 11 daripada 137 kemudahan dan infrastruktur sukan di bawah kementerian ini sedang digunakan bagi pengurusan Covid-19 termasuk Kem Belia, Dewan Suarah, Asrama Belia dan Stadium di seluruh Sarawak.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak