Adun Serembu selar pihak guna pelajar demi kepentingan politik

KUCHING: Adun Serembu Miro Simuh menempelak tindakan Parti Sarawak Bersatu (PSB) apabila menyumbang beg sekolah yang tertera logo parti itu kepada pelajar.

Katanya, tindakan itu sangat tidak wajar dengan mempergunakan kanak-kanak dan pelajar sekolah demi kepentingan politik. “Mereka mengagihkan (beg sekolah) ke sebuah kampung dengan logo parti, kita tidak boleh mengheret anak dan sekolah dalam politik,” katanya yang dihubungi, semalam.

Menurut Miro, beliau telah memberi bantuan kepada sekolah di kawasannya selama ini dan semuanya bukan untuk kepentingan politik atau perhatian, tetapi sebagai tanggungjawab menjadi wakil rakyat.

“Semua sekolah di kawasan saya juga telah menerima 20 kotak pelitup muka, pembersih tangan dan geran Projek Kecil Luar Bandar (MRP) antara RM7,000 hingga RM20,000 bagi setiap sekolah,” katanya.

Sabtu lalu, PSB Serembu menerusi laman Facebook telah berkongsi program sumbangan mereka dengan menyerahkan lebih 40 beg sekolah dan botol air di Kampung Pedaun Bawah, Krokong.

Suara Sarawak