Bank Rakyat sedia kemudahan untuk usahawan IKS, Koop

KUCHING: Bank Rakyat mengambil langkah proaktif dengan mewujudkan Pusat Perniagaan Perusahaan Kecil dan Sederhana dan Koperasi (SMEC) sebagai antara inisiatif memperkasa sektor pembangunan keusahawanan negara.

Dalam satu kenyataan memaklumkan, SMEC merupakan pusat sehenti yang menyediakan khidmat nasihat dan pembiayaan holistik kepada usahawan daripada kategori usahawan mikro, perusahaan kecil dan sederhana (PKS) serta koperasi.

Menurutnya, pembukaan SMEC ini turut mampu mendorong mencapai sasaran kelulusan pembiayaan RM1.0 bilion kepada usahawan PKS, manakala RM75 juta untuk usahawan mikro bagi 2021. “SMEC yang beroperasi secara fokus untuk pembangunan usahawan, membolehkan pelanggan mendapatkan khidmat nasihat dari segi pengurusan pembiayaan, perniagaan serta perancangan untuk mengembangkan perniagaan mereka tanpa perlu berurusan di cawangan Bank Rakyat,” menurut bank itu.

Sehingga kini, tiga SMEC di Kuala Lumpur, Selangor dan Melaka mula beroperasi, manakala tujuh SMEC bakal dibuka di seluruh negara termasuk di Sabah dan Sarawak sebagai platform penyebaran maklumat kepada usahawan.

…… untuk berita selanjutnya dapatkan naskah Suara Sarawak hari ini…

Suara Sarawak