Calon berkelayakan dipelawa sertai Bomba dan Penyelamat Malaysia

KUCHING: Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM) kini membuat sesi pengambilan bagi jawatan Pegawai Bomba Sepenuh Masa (PSM) dan Pegawai Bomba Bantuan (PBB).

Pengarah Bomba Sarawak Khirudin Drahman berkata warganegara Malaysia adalah dipelawa untuk memohon kedua-dua jawatan ini.

Katanya bagi PSM, permohonan boleh dibuat secara dalam talian di laman sesawang www.spa.gov.my.

“Pemohon hendaklah berumur tidak kurang daripada 18 tahun pada tarikh tutup iklan jawatan dan memiliki Kepujian (sekurang-kurangnya Gred C) dalam subjek Bahasa Melayu pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia/ Sijil Vokasional Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Beliau menambah pemohon juga perlu memenuhi syarat-syarat ukuran fizikal seperti tinggi sekurang-kurangnya 1.57 meter bagi lelaki dan 1.53 meter bagi wanita tanpa sepatu dan berat badan sekurang-kurangnya 48 kilogram bagi lelaki dan 46 kilogram bagi wanita.

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskhah Suara Sarawak 11 Mac 2021


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak