Covid-19: 12 daerah berstatus merah hari ini

KUCHING: Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri Sarawak (JPBNS) hari ini melaporkan dua daerah iaitu Bau dan Serian telah bertukar status dari jingga ke status merah menjadikan 12 daerah keseluruhannya yang berstatus merah di negeri ini.

Menurut JPBNS, Daerah Bau dan Serian bertukar ke merah susulan 41 dan 42 kes jangkitan tempatan baharu yang direkodkan di kedua-dua daerah itu dalam tempoh 14 hari lepas.

10 daerah lainnya ialah Daerah Subis, Julau, Selangau, Betong, Meradong, Kuching, Kapit, Bintulu, Miri dan Sibu dengan jumlah keseluruhan 2,604 kes jangkitan tempatan dilaporkan dalam tempoh 14 hari lalu kekal merah..

“Sementara itu, Daerah Samarahan dan Song hari ini telah bertukar status dari kuning kepada jingga.

“Kedua-dua daerah tersebut merekodkan 21 dan 23 kes jangkitan tempatan dalam tempoh 14 hari yang lepas,” tambahnya.

JPBNS turut memaklumkan bahawa Daerah Kanowit, Sarikei, Dalat dan Sri Aman kekal berstatus jingga dengan jumlah keseluruhan 100 kes jangkitan tempatan dilaporkan dalam tempoh 14 hari.

Jelas kenyataan itu lagi, Daerah Belaga, Lundu, Bukit Mabong, Tatau, Marudi, Mukah, Pusa,
Asajaya, Beluru, Saratok dan Sebauh kekal berstatus Kuning dengan jumlah keseluruhan 96 kes jangkitan tempatan dilaporkan.

Tambahnya lagi, 11 daerah lain kekal berstatus hijau.

 
Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak