Covid-19: Dua lagi korban dilaporkan hari ini

KUCHING: Dua lagi warga emas di Sibu menjadi mangsa kematian baharu Covid-19 di Sarawak hari ini, dan sekali gus menjadikan jumlah kematian di negeri ini meningkat kepada 101 kes.

Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas berkata, kes kematian ke-100 merupakan kes positif ke-9,605 yang melibatkan seorang wanita warga emas, rakyat tempatan berusia 72 tahun.

“Kes telah menerima rawatan di Hospital Sibu apabila ujian bagi saringan bergejala Covid-19 dengan rT-PCR adalah positif pada 28 Februari lalu.

“Namun keadaan kesihatan kes didapati merosot sebelum disahkan meninggal dunia pada 24 Mac dan kes mempunyai ko-morbid penyakit darah tinggi, kencing manis dan asma,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Uggah yang juga Timbalan Ketua Menteri menambah, kes kematian ke-101 pula adalah kes positif ke-14,314
melibatkan seorang lelaki warga tempatan berumur 88 tahun.

“Kes telah mendapat rawatan dan saringan ujian Covid-19 di Hospital Sibu kerana merupakan kontak kepada kes positif.

“Kes adalah ADL dependent iaitu mereka memerlukan bantuan sepenuhnya dalam aktiviti kehidupan harian mereka.

“Keadaan kesihatan kes didapati merosot dan disahkan meninggal dunia pada 25 Mac lalu, serta mempunyai ko-morbid penyakit darah tinggi, kencing manis dan dislipedimia,” jelasnya.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak