Dua masjid, lima surau di Beladin diarah tutup sementara

BELADIN: Dua masjid serta lima surau di Kampung Beladin ditutup sementara berkuat kuasa hari ini. Arahan ini kerana terdapat kes dikesan di kariah masjid dan surau berkenaan.

Menurut kenyataan Majlis Islam Sarawak (MIS) semalam, ia melibatkan sebuah dewan serbaguna yang dijadikan masjid sementara serta Masjid Sinar Islam Lama di Kampung Tengah.

Manakala bagi surau pula melibatkan Surau Darul Salam (Kampung Hilir), Surau Tengah Beladin, Surau Darul Ehsan (Kampung Hulu), Surau Sinar Islam (Kampung Hilir) serta Surau Darul Imtiyaz di SMK Beladin.

Berikutan arahan tersebut, semua aktiviti termasuk solat fardhu dan Solat Jumaat bermula hari ini sehingga 18 Mac tidak dibenarkan.

Penduduk tidak dibenarkan memasuki kesemua masjid dan surau berkenaan sepanjang tempoh tersebut kecuali 12 ahli jawatankuasa pengurusan termasuk pegawai bagi melaungkan azan, solat fardhu dan Solat Jumaat.

Masyarakat malah dinasihatkan agar tidak hadir ke masjid atau surau lain bagi mengekang penularan Covid-19.


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak