Dua wanita jadi mangsa ‘Parcel Scam’

KUCHING: Dua wanita menjadi mangsa ‘Parcel Scam’ selepas ditipu dua jejaka asing yang dikenali menerusi laman sosial.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Sarawak Superintendan Maria Rasid berkata kes pertama melibatkan wanita berusia 33 tahun yang merupakan penjawat awam bertugas di sebuah jabatan kerajaan di Simunjan, dengan mengalami kerugian lebih RM3,000.

Katanya mangsa telah berkenalan dengan seorang lelaki bernama Reyyan Jackson pada 26 Februari lalu, yang mengatakan dirinya berasal dari United Kingdom dan setelah dua minggu berkenalan.

“Reyyan Jackson mengatakan ada menghantar bungkusan barang kepada mangsa dan dalam bungkusan tersebut mengandungi barang kemas, komputer riba, iPhone dan wang tunai dalam mata wang USD pada 3 Mac 2021 dan kemudian meminta mangsa membayar cukai pelepasan Jabatan Kastam sebanyak RM3,000.

“Mangsa kemudian membuat dua transaksi pemindahan wang berjumlah RM3,550 secara dalam talian ke satu akaun bank atas nama individu yang tidak dikenali pada 5 dan 6 Mac lalu seperti yang diarahkan suspek,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

….Untuk berita selanjutnya dapatkan naskhah Suara Sarawak 25 Mac 2021


Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak