Lelaki hilang di Sungai Selui: Pencarian dihentikan sehingga ada petunjuk baharu

BAKUN: Operasi mencari dan menyelamat (SAR) seorang lelaki, Ali Lungak, 50-an, yang hilang di Sungai Selui berhampiran Empangan Bakun, sejak dua minggu lalu, dihentikan hari ini berikutan gagal menemui sebarang petunjuk baru.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi Bomba dan Penyelamat Sarawak berkata, hasil perbincangan dengan polis dan keluarga mangsa, mereka mencapai persetujuan untuk menghentikan SAR disebabkan operasi menemui jalan buntu.

“Operasi SAR diberhentikan terus sehingga petunjuk baharu ditemui atau maklumat lain diterima,” katanya dalam kenyataan media, petang tadi.

Menurutnya, jarak operasi pencarian diperluaskan sejauh 10 kilometer daripada lokasi kali terakhir mangsa dilihat.

Pencarian, katanya, terbahagi kepada dua kumpulan dengan pasukan pertama melakukan pencarian di sekitar tepi sungai manakala pasukan kedua di darat menggunakan drone milik PDRM untuk pencarian melalui udara .

Namun, operasi SAR dihentikan pada jam 3.30 petang selepas usaha mencari Ali gagal.Laporan berhubung kehilangan Ali di buat sekitar jam 6.44 pagi Isnin lalu, oleh ahli keluarganya.

pencarian di darat

berbincang tindakan lanjut

Dapatkan kandungan menarik di media sosial kami:  Facebookk | Tiktok | InstagramYoutubee Twitter |
 
!Peringatan! Artikel ini ialah Hakcipta Terpelihara Suara Sarawak. Sebarang salinan tanpa kebenaran akan dikenakan tindakan undang-undang.

Suara Sarawak